Abessinier är en intelligent och social kattras som gillar att röra på sig. De är korthåriga, smidiga och lekfulla och gillar att vara med där det händer saker.

Abessinierns päls är tickad, vilket innebär att varje hårstrå är flerfärgat i olika band. Om man tittar på ett enstaka hårstrå så är det randigt med en bottenfärg och sedan med band av mörkare och ljusare färger varvade. Den yttersta spetsen på hårstrået är alltid i en mörkare färg och kallas för tipping. Pälsen är kort och åtta färger är godkända.

Grundfärgerna med EMS-koder:

  • Viltfärgad (ABY n), Rödaktig med mörkare rygg och tydliga teckningar i ansiktet

  • Sorrel (ABY o), Rödaktig

  • Blå (ABY a), Gråblå

  • Fawn (ABY p), Beige

Silverfärgerna med EMS-koder:

  • Svartsilver (ABY ns)

  • Sorrelsilver (ABY os)

  • Blåsilver (ABY as)

  • Fawnsilver (ABY ps)

Silverfärgerna har alla silvervitt som bottenfärg. Tickingen är sedan som hos motsvarande grundfärg.

Abessiniern har ett hjärtformat ansikte. Öronen ska vara stora och breda vid basen. Det ska vara bra bredd mellan dem. Ögonen är stora, mandelformade och mycket uttrycksfulla. Ögonfärgen kan vara bärnstensgul, gul eller grön. Markeringar i ansiktet ska vara kontrastrika. Runt ögonen påminner markeringar om en eyeliner.

De är slanka, smidiga och muskulösa. Kroppen ska vara kort men absolut inte kompakt. Benen är långa och slanka. Bakbenen är i förhållande till andra raser ovanligt höga och medför att de kan hoppa högt. Tassarna är små och ovala.

Abessiniern är agoutitecknad. Det betyder att den från ögonvrån i riktning mot örat har en mörk rand. Ovanför ögonen, i pannan, löper det mörkare fläckar som förenas emellan ögonen. Katten ser ut som om det hade ett M ingraverat i pannan. Från M:et löper sedan färgen över hjässan som förenas så att det ser ut som katten har en liten hätta på sig. Den mörkare färgen ska sedan fortsätta som en rand över hela ryggraden och ut på svansen och avslutas med att svansspetsen är helt enfärgad, som om svanstippen var en pensel som försiktigt doppats i färg.

Abessiniern är en mycket livlig kattras som är lekfull även i vuxen ålder och som älskar att klättra och busa. Abessiniern är matglad och nyfiken. Abessinier är väldigt sociala och kan lätt tränas till att gå i sele och koppel, sitta på axlar och apportera.

Man kan kalla abbyn för katternas Ferrari. Den är otroligt aktiv och nyfiken och ger gärna mycket tillbaka till en husse eller matte som leker och engagerar sig.

För mer information om abessinier se Sveraks hemsida: https://www.sverak.se/kattraser/abessinier/